Sirkku Hilden Parempaa arkea

Inhimillisempää aktivointia

“Tarvitaan ainakin semmoinen malli, jossa kuitenkin on pelote. Jos ei toimi kuten pitää toimia, niin silloin tulee rangaistus” - Työministeri Jari Lindström (sin.) YLE 25.11.2018

Työministerin lausunto tiivistää erinomaisesti sen, mitä nykyhallitus työttömistä ajattelee. Työttömien kuvitellaan olevan yhtenäinen joukko ihmisiä, jotka mieluummin makaavat kotona kuin tekevät töitä, sillä mikään muu ei selitä tätä lähestymistapaa. Mikäli hallitus ajattelisi työttömien olevan joukko erilaisia ihmisiä, jotka eri syistä ovat työttömyyteen monesti tahtomattaan ajautuneet, yritettäisiin siihen löytää lääkettä jostain aivan muualta kuin armottomasta raippajärjestelmästä, joka kulkee nimellä aktiivimalli.

Aktiivimalli on osoittautunut heikoksi, kuten YLE uutisoi 25.11.2018. Työttömistä jopa 39 % on joutunut aktiivimallin leikkurin kohteeksi ja suhteessa ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen saajiin pienistä peruspäivärahoista on leikattu useammin. Tämä vahvistaa sen, että pitkäaikaistyöttömien on huomattavasti vaikeampi täyttää aktiivimallin ehtoja kuin lyhemmän aikaa työttömänä olleiden.

Aktiivimallin heikkoudet olivat tiedossa ja niistä varoitettiin erittäin selkeästi, mutta hallitus ei kuunnellut. Sen sijaan se runnoi parjatun aktiivimallin läpi eri järjestöjen ja asiantuntijoiden mielipiteistä huolimatta. Nyt myös käytäntö on osoittanut sen toimimattomaksi, vaikka sitä on yritetty parannella pitkin vuotta. Hätäisesti valmisteltu aktiivimalli olisi nyt aika perua, haudata ja katsoa aktivointimahdollisuuksia uudesta näkökulmasta.

Ensimmäinen askel on se, että jokainen työtön kohdataan yksilönä ja tuen tarve kartoitetaan yksityiskohtaisesti. On turha haaskata resursseja yrittämällä tarjota kaikille samanlaista palvelumallia, kun jokaisen tarpeet ovat erilaiset. Toiseksi: rankaisevasta aktiivimallista on siirryttävä inhimilliseen ja palkitsevaan aktivoimiseen. Mikäli työnhakija osoittaa aktiivisuutta esimerkiksi kouluttautumalla tai tekemällä vapaaehtoistyötä, tulee siitä palkita rankaisemisen sijaan ja nostaa tukea kiitokseksi aktiivisuudesta.

Sirkku Hildén (sd.)
Kirjoittaja on lahtelainen kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kansanedustajaehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olen lässytellyt aktiivimallista, irtisanomislaista, perustulosta jo pitkin vuotta. Nyt on vähän vaikeaa edes kertoa, että miten asiasta pitää edetä.

Ensi alkuun pitää uuden hallituksen ja eduskunnan tarkastella tätä asiaa, jonka toi erinomaisesti esille tämä Jukka Leppälahti: http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

ONGELMA--- >RATKAISU--->RATKAISUN OIKEUTUS--- >LAINSÄÄDÄNTÖ

Tuo Ratkaisun oikeutus puuttuu kokonaan lainvalmisteluista. Ei ihme, että on törmätty moneen kertaan perustulakiin ja ohitettu runttaamalla lait läpi ja katsotaan korjauksia, kun siltä osin katsotaan tarvittavan ja esim. aktiivimallin osalta ei ole ollut yhtään mitään korjauksia kuin se, että aloitetaan kolmikantainen keskustelu joulukuussa ja saatetaan valmiiksi helmikuun lopussa tämä aktiivimallin selvennykset + aktiivimalli 2.

Äärimmäisen huonosti tehtyjä lakiesityksiä on tuotettu liukuhihnalta siitä lähtien, kun perussuomalaiset hajosivat ja paikkaamaan tulivat hillotolpille mutustelemaan siniset ja mahdollistivat hallituksen "mandaatin" jatkumisen.

Etukäteen me toiset ihmiset huomasimme ongelman ja varoiteltiin niistä. Media tai mikään muu ei ottanut niitä vakavasti ja aktiivimallin esittelijän Pirkko Mattilan piti olla paikalla esittelemässä sitä, mutta hän oli savusaunassa ja Lindström twiittaili hänelle hymiön.

Ei tuollaista käytöstä voi missään tapauksessa hyväksyttää. Seuraavan vuoden 2018 on yritetty moneen kertaan saada Pirkko Mattila esiin julkisuuteen kertomaan, niin hän on vain pakoillut pitkin vuotta. Lindströmin Jari joutui varmaan vastentahtoisesti vastailemaan näihin asioihin, joka ei tietysti ollut Jarin syytä. Jari vain joutui ikävään rakoon julkisuudessa. Se ei kuitenkaan poista sitä ihmetyksen aihetta, että jos Jari ei hyväksy, niin miksi painoi aktiivimallin esitykselle ryhmäkurin muodossa Jaa?

Edelleenkään ei ole muutoksia tehty aktiivimalliin kuin sovitusti, että koska nämä astuvat voimaan. Silti tehokkaimmin tehneet työllistämisten edistäneet järjestöt jäivät pois, kun heidät ei katsottu olevan aktiivimallin piiriin kuuluvia ja se on käsittämätöntä.

Kaikki ennustamamme tilanteet ovat toteutuneet ja ovat nähtävissä, että aktiivimallin leikkuri kävi yhä useammalle ihmisille. Turha väittää, että ettei tiedetty. Se vain johtui huonosta lainvalmistelusta ja ettei mitään selvityksiä ole tehty.

Tämä lakiesitys on ihmisiä eriarvoistavaa ja vastoin perustuslain kirjainta. Tämän takia uusi hallitus ja eduskunta voisi katsoa kaikki lakiesitykset läpi aina siihen asti, missä perussuomalaiset hajosivat hallituksesta, ne kaikki pitää perua, jos löytyy vähintäänkin perustuslain loukkaavia pykäleitä, joita on ohitettu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sirkku. Piraattipuolueen jäsenenä en hyväksy ennakkosensurointia ja sinun pitää se tietää, että kaikilla on vapaa sananvapaus ja mielipide. Mutta täytyy sisäistää se, että kaikissa kommenteissa täytyy olla oma vastuu kirjoituksistaan, ei muiden.

Ei sinun tarvitse olla huolissasi, että oletko vastuussa, joten et ole. Vastuussa on ainoastaan kommentoijat.

Käyttäjän SirkkuHildn kuva
Sirkku Hildén

Nykypäivänä kun kuka tahansa kirjoittelee mitä tahansa ja niistä kirjoitteluista on saatu tuomioita, niin mieluiten katson tarkkaan mitä kommentteja hyväksyn. Saa olla eri mieltä, siitä en ole hyväksymättä kommenttia, mutta epäasiallista kommentointia en hyväksy.

Käyttäjän AnttoHautamki kuva
Antto Hautamäki

Itse työnhakijana olisin suunnittellut työnhaku mallin ensiksi niin, että akttiviisudesta saa bonusta. en kannata epämääräistä aktiivimallia, mutta kannatan sitä, että työttömiä kannustetaan aktiivisuuteen.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Hallitus ilmoittaa työttömien määrän vähentyneen 254 600 henkeen ja vähennyksen
olevan vuoden takaiseen 49 700 henkeä. Loistavaa, vai mitä?

YLE kertoo 25.11 uutisessaan, että Aktiivimalli on leikannut 158 000 henkilön työttömyyskorvauksia.
YLE:n mukaan leikkauksien kohteeksi on joutunut 41,9 % työttömien määrästä.

Tästä voi minuutissa laskea, että työttömiä on nyt 377 000 henkeä.
Työttömien määrä on vuodessa LISÄÄNTYNYT 50 000 henkeä.

Samalla hallitukselta tulisi kysyä, miksi työttömyyskorvaukset ovat kasvaneet, vaikka sen mukaan työttömyys on alentunut?

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Talous alkaa sakkaamaan jo ensi vuonna. Katsokaa vientitilastoja. Jos pahin tapahtuu, alkaa irtisanomisaalto ja työttömyysmenot nousevat. Toivottavasti on puskurit kunnossa..

Toimituksen poiminnat