Sirkku Hilden Parempaa arkea

Varhaiskasvatuksen valinnanvapaus vain puheissa

Kolme pienen lapsen äiti on ollut työttömänä ja on saanut opiskelupaikan. Hän on laittanut hakemuksen varhaiskasvatukseen puoli vuotta ennen opiskelujen alkua, heti kun sai tiedon opiskelupaikasta. Yksi lapsi on koulussa, kahdelle pitäisi saada paikka. Kahta viikkoa ennen opiskelujen alkua tulee tieto: toinen lapsi on saanut paikan eri päiväkodista kuin toinen.

Taloudessa on vain yksi auto ja mies tarvitsee sen työssäkäyntiin. Lasten päiväkotipaikat ovat eri puolilla kaupunkia ja näiden kuljettamiseen tarvitaan kolmea eri bussia. Kuljettamiseen menee yli tunti päivittäin yhteen suuntaan eikä opiskeluihin ehtiminen ole mitenkään mahdollista. Opiskelupaikka jää ottamatta. Työttömyys ja perheen ahdinko jatkuvat.

Näihin mahdottomiin tilanteisiin joutuvat Lahdessa nykyään kymmenet perheet. Jopa 400 perhettä jää vuosittain ilman toivomaansa paikkaa varhaiskasvatuksessa. Vastaus on ”ei oo” ja ”tässä ovat tiedot yksityisistä”. Missä on paljon puhuttu valinnanvapaus? Sitä ei todellisuudessa ole.

Lahden valtuusto on ilmaissut tahtonaan, että varhaiskasvatuksesta säästetään 1,5 miljoonaa euroa edelliseen vuoteen nähden. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä ilmaisi huolensa siitä, miten säästö on mahdollinen saavuttaa, kun tilanne paikkojen suhteen on näin vaikea jo nyt. Onneksi valtuustoryhmän aloitteesta säästösumma putosi 2,5 miljoonasta eurosta ja varhaiskasvatukselle lisättiin miljoona euroa määrärahoja. Muuten tilanne olisi jo katastrofaalinen laajemminkin. 

Neuvotteluissa kaikki ryhmät olivat sen ajatuksen takana, että varhaiskasvatuksessa on huolehdittava paikkojen saatavuudesta. Poliittinen tahto on selvä: perheille on taattava parempi arki myös varhaiskasvatuksen muodossa. Paikkojen saatavuus on turvattava ja perheiden valinnanvapauden toteuduttava.

Viranhaltijat ovat nyt joutuneet tiukkaan välikäteen, toisaalta on toteutettava säästöjä, toisaalta saatava aikaan hyvä palvelutaso. Lakia kyllä noudatetaan eli tarjotaan paikka jostain, mutta kuten edellä kuvasin, saattaa tämä johtaa mahdottomiin tilanteisiin. 

Olen saanut viranhaltijoilta tiedon, että he tekevät kaikkensa, jotta paikat järjestyvät, mutta ettei asia ole niin yksinkertainen. Edes raha ei tässä ratkaise kaikkea, vaikka helpottaakin. Tilojen kanssa on ongelmia, eikä henkilöstöä ole saatavissa noin vain. Tämä pitää varmasti paikkansa, mutta oma viestini on: nyt on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta perheille saadaan heidän kannaltaan mahdolliset ja järkevät paikat ja että aito valinnanvapaus toteutuu. 

Mikäli perhe toivoo julkisen palvelun paikkaa, on se pystyttävä tarjoamaan läheltä. Ainoa ratkaisu ei saa olla yksityinen päivähoito, vaikka sielläkin tehdään hyvää työtä. Kaikilla ei yksityiseen ole mahdollisuutta edes palvelusetelin kautta varsinkaan, jos yksityisenkin tarjoama paikka on sijainniltaan väärä.

Julkisesta kattavasta palveluverkosta on pidettävä huolta. Se on tasa-arvon kannalta välttämätöntä. Vaikka tähän jouduttaisiin nyt laittamaan enemmän rahaa, tuottaa se tulosta työllistymisen, verotulojen, ja hyvinvoivien perheiden muodossa tulevaisuudessa. Ratkaisut löytyvät, kun tahtoa löytyy.

Sirkku Hildén (sd.)

Lahtelainen valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kansanedustajaehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat