Sirkku Hilden Parempaa arkea

Palvelusetelijärjestelmää kehitettävä

Kun kirjoitin juttuni otsikolla ”Esperi Care – vain jäävuoren huippu?”, sain heti yhteydenottoja aiheesta. Minua muistutettiin mm. siitä, että myös julkisella toimijalla on oma vastuunsa siitä, ettei vanhustenhuollossa ole kaikki hyvin.

Kunnat ovat taloudellisesti tiukilla ja kilpailutuksia tehdään säästöjä hakien. Kun palveluita kilpailutetaan, on hinta ainoa valintaperuste. Peruslaadun kerrotaan olevan kriteereissä, mutta laatukriteerit ovat usein minimivaatimuksia eivätkä aina kuvaa sitä, mikä on hyvää hoitoa.

Julkisella on vastuu, kun erilaisia palvelusetelijärjestelmiä luodaan vanhustenhuoltoon, vammaispalveluihin, hammashuoltoon ja varhaiskasvatukseen. Ikääntyneiden kotihoidon palvelusetelistä tutkimustieto kertoo sen lisäävän eriarvoisuutta, sillä kaikilla ei palveluseteliin ole varaa. Palveluseteli kattaa vain osan palvelusta ja loput jäävät ikääntyneen maksettavaksi.

Palveluasumisen uusi palveluseteli on ikääntyneen kannalta parempi, sillä se määrittelee palvelusetelin kattohinnan, josta ei saa jäädä asiakkaalle muuta maksettavaa kuin vain kunnallisen palvelun asiakasmaksu. Tämä taas aiheuttaa palveluntuottajille ongelmia. Jos kolmannen sektorin palvelu maksaa tuottajalle 130 euroa vuorokaudessa, miten palvelua voitaisiin tuottaa 120 eurolla? Näin julkinen palveluntuottaja onkin aiheuttanut mahdollisesti yhden pienen tuottajan poistumisen markkinoilta, kun laatua ei haluta heikentää. 

Palvelusetelijärjestelmässä onkin kehitettävää ja toimijoita on kuunneltava. Hyvä laatu usein myös maksaa.

Yksityisessä varhaiskasvatuksessa on samoja ongelmia. Edullisin hinnoin laatua on poljettu ja se on otettu työntekijöiden selkänahasta. Palvelusetelijärjestelmä ei mahdollista pienten toimijoiden mukana oloa. Eräiden toiminta on niin heikkoa, että eronnut johtaja ilmoittaa, ettei koskaan laittaisi omaa lastaan kyseiseen päiväkotiin. 

Kaupungin pitäisikin nyt käydä tarkastamassa kaikki yksityiset päiväkodit perusteellisesti. Julkisesti esiintuodut räikeät epäkohdat ovat jo niin vakavia, että Lahdessakin on oltava hereillä.

Yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat ovat tärkeitä julkisen sektorin täydentäjiä. Hyvä laatu edellyttää hyvää, laajaa yhteistyötä sekä eettistä toimintaa kaikilta osapuolilta.

Sirkku Hildén (sd.)

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kansanedustajaehdokas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat