Sirkku Hilden Parempaa arkea

Terapiatakuulla toimintakykyä ja täysipainoista elämää

"Kärsin lukioaikana masennuksesta vuoden ajan, ennen kuin terveydenhoitaja sai minut ymmärtämään mistä on kyse. Sain lähetteen psykologille jonne minun piti päästä 1-3 viikon sisällä, koska masennukseen liittyi myös alkoholi, viiltely ja lääkkeet. Ajan sain kolmen kuukauden päähän. Nyt äitinä mietin kauhulla, jos omalle lapselleni tapahtuisi jonain päivänä jotain sen takia, ettei asiaan reagoitu tarpeeksi nopeasti." Näin kertoi ystäväni omasta tilanteestaan.

Suuri osa suomalaisista kokee jonkinasteisia mielenterveyden ongelmatilanteita elämänsä varrella. Monet tilanteista ovat tilapäisiä ja lyhytkestoisia, eikä suuria toimenpiteitä ongelman hoitamiseen välttämättä tarvita. Usein keskustelu läheisten kanssa voi auttaa, mutta joskus tarvittaisiin ulkopuolista ammattilaista hetkeksi tai hieman pidemmäksi aikaa. Hyvissä ajoin ja nopeasti aloitettu apu voisi estää monia ongelmia muuttumasta pitkäkestoisiksi ja elämää rajoittaviksi.

Kansalaisaloite terapiatakuusta lähtee täysin oikeasta ajatuksesta eli edellä mainitun avun takaamisesta jokaiselle sitä arvioinnin perusteella tarvitsevalle. Nykyinen järjestelmä on hyvin raskas, rajoitettu ja prosessin kestot ovat liian pitkiä. Terapiaa voi kyllä saada, mutta se on maksettava itse yksityiseltä. Kaikilla ei ole tähän varaa.

Tällä hetkellä terapiaan pääsy on erittäin epätasa-arvoista. Uudellamaalla terapioihin pääsee kolme kertaa useammin kuin Lapissa, vaikka mielenterveysmittareiden mukaan tarve Lapissa on suurempi. Kansalaisaloitteessa esitetty lakimuutos varmistaisi tasapuolisuuden koko maassa.

Varhaisella puuttumisella on merkittäviä kansanterveydellisiä ja taloudellisia vaikutuksia. Erityisesti nuorten työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen syynä on yhä useammin mielenterveyssyyt. Terapiatakuu voisi olla osaltaan vaikuttamassa siihen, että yhä useampi pystyy toimimaan työelämässä ja elämään täysipainoista elämää.

Käy sinäkin allekirjoittamassa kansalaisaloite osoitteessa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3890

Sirkku Hildén (sd.)

Kirjoittaja on lahtelainen terveydenhoitaja ja kansanedustajaehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kannattaisi varmaankin selvittää termistö itselleen. En tiedä, mitä tarkoitar käsitteellä "terapia". Psykoterapiaa julkiselta sektorilta saa hyvin rajoitetusti, koska psykoterapeutit työskentelevät etupäässä yksityissektorilla. Lahti on poikkeus, PHSOTEY:n palveluksessa on lukuisia psykoterapeutteja, kuten minäkin olen. Jos julkisella sektorilla ei psykoterapeutteja ole, ei hallinnollinen määräys muuta asiaa miksikään. Nykyään kuntoutuspsykoterapiaan, josta KELA maksaa suurimman osan, pääse varsin helposti.

Käyttäjän SirkkuHildn kuva
Sirkku Hildén

Kannattaisi varmaan lukea kansalaisaloite, jossa asia on selvitetty erittäin hyvin ja termistö määritetty tarkasti. Kelan psykoterapiaan pääsy ei todellakaan ole helppoa nykyisin, vaan erittäin rajattua, hidasta ja vaikeaa, ja kansalaisaloitteessa selviää miksi. Ja nimenomaan, kuten sanoit, julkiselta psykoterapiaa saa erittäin rajoitetusti eikä tämä ole tasa-arvoista eikä yhdenvertaista. Kaikilla ei ole varaa yksityiseen, kuten olen kirjoituksessani jo maininnut. Arvostan kovasti psykoterapeuttien työtä ja sen vuoksi toivoisin, että useampi voisi matalalla kynnyksellä palvelua julkiselta tasa-arvoisesti saada. Itselläni on kokemusta siitä, että esim. kotihoidon ikääntyneellä asiakkaalla ei ole ollut mahdollisuutta psykoterapiaan, vaikka olisi sitä tarvinnut ja nopealla toiminnalla olisi pystytty estämään tilanteen pitkittyminen ja kärjistyminen sekä sairaalajaksot.

Toimituksen poiminnat