Sirkku Hilden Parempaa arkea

Perustulomalli ei lisää tasa-arvoa

Seurasin viime vuonna perustulokokeilun tuloksia ja erityisesti sellaisten ihmisten tarinoita, jotka olivat päässeet kokeiluun osallisiksi. Eräs henkilö kertoi, miten hän oli päässyt töihin ja koki saaneensa lottovoiton, kun perustuloa ei otettukaan pois, vaan pystyi lyhentämään asuntolainaa nopeammin kuin muuten olisi voinut. Niin, ajattelin siinä vaiheessa, tuota perustulo tulisi tarkoittamaan. Ne, jotka ovat töissä tai parempituloisia, pystyisivät maksamaan asuntolainansa pois nopeammin kuin muuten. Onko perustulo tosiaan tarkoitettu tätä varten?

Ilahduttava tarina oli sellainen, jossa työtön kertoi, miten paljon helpotti tietää, että sai tietyn summan kuukaudessa ilman minkään lappujen täyttelemistä. Ilman todistamista kenellekään, että kyllä, olen oikeasti edelleen työtön ja joudun tulemaan vähällä toimeen. Sai tehdä vapaaehtoistyötä ja vaikka yhden päivän töitä siellä täällä ilman, että se vähensi tuota säännöllistä tuloa. Tästä kertomuksesta ajattelin, että näinhän sen pitäisikin olla, että työtön ja muu pienituloinen saa ilman byrokratian kiemuroita tulon, jolla pärjää. Kun jätetään vaikea byrokratia pois, ihmisen hyvinvointi lisääntyy.

Näiden kahden kertomukset vahvistavat käsitykseni perustulomallista: kaikille annettava perustulo ei ole tarpeellinen eikä oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa lisäävä. Ne, jotka saavat työstään riittävän palkan, eivät tarvitse kaikille annettavaa vastikkeetonta perustuloa, heillä toimeentulo on turvattu työn tai muiden tulojen, esimerkiksi osinkotulojen kautta. Sen sijaan epätasa-arvoa on vähennettävä helpottamalla työttömien, sairaiden ja pienituloisten elämää niin, että he saavat tulonsa helposti, ilman massiivista lomakkeiden täyttelyä ja mahdollistetaan töiden epäsäännöllinen tekeminen ilman sen tukia pienentävää vaikutusta.

SDP:llä on tähän ratkaisuna hyvä malli, jota kutsutaan Yleisturvaksi. Se suuntaa sosiaaliturvan niille, jotka sitä todella tarvitsevat ja helpottaa työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista. Malli koostuu kolmesta osasta: 1. Takuutasosta, joka on viimesijainen toimeentulo, 2. Yleistaso, joka on syyperusteinen perustoimeentulo ja 3. Aktiivitaso, jossa aktiivisuus korottaa tukea eli se on kannustava. Mallissa byrokratia vähenee, sillä automaation ja digitalisaation avulla saadaan tiedot ilman lomakkeiden täyttelyä ja toimeentulosta tulee ennakoitavaa. Mallissa työn vastaanottaminen on aina kannattavaa sen tekemisen muodoista riippumatta (palkkatyö, yrittäjyys, keikka- ja alustatyö, apurahatyö jne.) eikä sosiaaliturvaan synny katkoksia.

Sirkku Hildén (sd.)

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kansanedustajaehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miten tuo teidän mallinne säästää paperisodalta? Ja miten se säästää rahaa julkiselta puolelta?

Ja kuka tahtoo tasa-arvon takia perustuloa?

Käyttäjän SirkkuHildn kuva
Sirkku Hildén

Mallissa automaatio ja järjestelmistä jo saatavat tiedot tulevat ilman, että ihmisen on täyteltävä paperisia tai digitaalisia lomakkeita. Tämä säästää rahaa jo lomakkeiden käsittelyn ja pääätöksenteon eli byrokratian osalta.

Kyllä sosiaaliturvan yhtenä tehtävänä on pienentää epätasa-arvoa. Yhtenä epätasa-arvoisuuden mittarina käytetään tuloerojen kasvua ja tässä kaikille vastikkeettomana annettava perustulo olisi aivan samanlailla tuloeroja kasvattava kuin nykyinenkin järjestelmä. Yleisturva-mallissamme sosiaaliturva olisi tuloeroja ainakin hieman pienentävä tekijä ja tämä hyödyntää koko yhteiskuntaa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Miten tuo työttömän "lappujen täytteleminen" vertautuu 8h päivässä töissä käyviin?

Siis onko lappujen täytteleminen täysipäiväistä työtä - vai hoituuko se kuitenkin puolen minuutin päivittäisellä vaivalla?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tarkoitatko, meneekö nykyisin minuutti paperien hoitoon?

Itselläni menee tunteja joskus viikkoja kun Kela ei osaa päättää mistään, eikä kukaan henkilö neuvoja osaa siellä sanoa mitään. Kun paperit häviää sinne mustaan aukkoon.. Ja joku jossain ehkä joskus päättää jotain, yleensä sekin on väärin ja taas pitää valittaa ja kysellä.. Tällä hetkellä miettivät pitääkö minun maksaa 1500e takaisin opintojen aikana saaduista tuista...

Pekka Pylkkönen

Tätä kyllä itsekin ihmettelen että miksi aina hoetaan kuinka vaikea lappuja on täyttää. Kelan lomakkeet ovat järjestäen tälläisiä:
Nimi
Osoite
Paljonko haluat rahaa
Mille tilille laitetaan

Tai siis missä mahtavat olla ne suomalaiset jotka eivät selviä kelan lomakkeiden täytöstä? Niissä ei ole ainuttakaan vaikeaa tai tulkinnanvaraista kysymystä vaan ihan vain pyyntö luetella faktat lähtien henkilötiedoista.

Käyttäjän SirkkuHildn kuva
Sirkku Hildén

Sosiaaliturvahan ei koske vain työttömiä. Monet vammaiset, eläkeläiset, opiskelijat, perheet ym. hakevat sosiaaliturvan eri muotoja, joita mallissa on tarkoitus yhdistää. Nykyisin sosiaaliturvan eri tukimuotoja haetaan eri reittejä ja on täytettävä monia eri lomakkeita. Tämä voi olla erittäin monimutkaista, vaikeaa ja raskasta monelle, ja se apu, joka olisi tarpeen, jää saamatta. Yleisturva-mallissamme yhdistämme eri tuet yhdeksi järjestelmäksi, automatisoimme sen ja helpotamme näin satojen tuhansien ihmisten elämää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuo aktiivitaso on sellainen, joka sorkkii sen perustuslain välttämättömän toimeentulon ja siitä leikataan pois 20% ja teidän mallissanne on Universal Creditin tyylisiä ratkaisuja. Olen kyllä lukenut teidän materiaalinne.

Menkää ja lukekaa brittien lehdistöstä artikkeleita, että miten hienosti se UC toimii. Enemmän ruokajonoja, vaikeuksia maksaa vuokria ja myöhässä olevia tilityksiä, paljon muutakin.

Tuossa alkuun suomeksi, jos englanti ei osalla taivu:

https://www.talentia-lehti.fi/kokemuksia-britannia...

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3926389-bri...

Meillä on tietoa omasta takaa ja valtavasti. Ei siihen pidä ryhtyä kopioimalla toisesta maasta, missä asia on edelleen kesken ja ongelmia yritetään ratkaista.

Voimme kehittää ihan oman mallin tekemällä yli puoluerajojen järkevästi ja hyvin suunnitelluksi. Isoihin yhteiskunnan pilareihin vaikuttavia asioita ei pilata lehmänkaupoilla.

Ota ennakkosensuuri pois päältä.

Käyttäjän SirkkuHildn kuva
Sirkku Hildén

Mallimme ei todellakaan ole kopio britannian mallista. Yleisturva-mallimme ei myöskään ole universaali, vaan vastikkeellinen. Olemme samaa mieltä siitä, että yhteistyössä yli puoluerajojen täytyy tällaiset suuret uudistukset tehdä. Ennakkosensuuriasiaan olen vastannut aiemmassakin keskusteluviestissä: nykyisin kun tuntuu olevan sallittua sanoa mitä tahansa ja trollata miten tahansa, haluan itse varmistaa, että asiattomuuksia ei kommenteissa ole. Hyväksyn kyllä eri mieltä olevat, mutta epäasiallisuuksia en salli.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sinä et ole sitten kuulut siitä että tulojen kasvaessa perustulosumma leikataan pois. Esimerkiksi jos vaikka kuukausitulosi olisivat 10 000 euroa, niin sinulle ei jäisi perustulosta mitään käteen ja maksat vielä vähän ylimääräistäkin päälle. Se raja mihin asti perustulon saisi täysisuuruisen ja mistä kohtaa se sitten alkaisi leikkautumaan ei ole vielä sovittu. Esimerkiksi on silti ehdotettu että tämä piste olsio jossain 1000 ja 2000 euron kuukaisitulojen välissä. Ei ole myöskään sovittu missä kallistuksessa eli kuinka nopealla tahdilla perustulo leikkautuisi. Yli 3000 5000 euron kuukausitulojen jälkeen perustulo alkaa kuitenkin olemaan tarpeeton.

Käyttäjän SirkkuHildn kuva
Sirkku Hildén

Kun kirjoitan, että Yleisturva-mallimme on vastikkeellinen, niin sitä se juuri tarkoittaa, että sitä ei saa kuka tahansa, vaan nimenomaan ne, jotka sosiaaliturvan eri muotoja tarvitsevat: pienituloiset, perheet, eläkeläiset, työttömät, vammaiset... Jos olet työssäkäyvä tai yrittäjä ja tienaat riittävän tulon palkan kautta, et tarvitse sosiaaliturvaa. Se mikä on riittävää, tulee määritellä yhdessä asiantuntijoiden ja parlamentaarisen käsittelyn kautta tutkittuun tietoon perustuen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ennen kuin voidaan päättää kuka noita hunajaisia tukia on oikeutettu tilanteensa vuoksi saamaan joudutaan juurikin tekemään anomuksia lippujen ja lappujen täyttelemisineen ja sitten odottaa sydän pamppaillen myönnetäänkö etuudet ja milloin. Katkolla ne joka tapauksessa tulevat olemaan kaiken aikaa.

Perustulon ehkä oleellisin autuus on juuri siinä, että se lankeaa kuin Manulle illallinen eikä ahdingossa olevia potkita päähän tai kyykytetä. Silloin heillä on henkistä kapasiteettia keskittyä tuloksekkaasti parantamaan omaa elämäänsä. Mutta ehkä se ei sovikaan demareille, joille on hyödyllistä, että ahdingossa olevia on tarpeeksi paljon äänestämään "sosiaaliturvan puolesta".

On olemassa myös paljon ihmisiä, jotka eivät suoriudu tuosta byrokratiasta oikeutettujen tulonsiirtojensa saamiseksi. Myös sellaisia, jotka kuuluisivat mielenterveydellisistä syistä muunlaisen perusturvan piiriin kuin esimerkiksi työmarkkinatuki, mutta joille moista diagnoosia ei vain ole tehty. Heitä kepitetään aktiivimallilla ja harkinnanvaraisuudella j.n.e. ilman, että byrokraatti jossain kaukana norsunluutornissaan ymmärtää kyseisen yksilön tilannetta lainakan.

Käyttäjän SirkkuHildn kuva
Sirkku Hildén

Nimenomaan, Yleisturva-mallimme lähtökohta on siinä, ettei lappuja ja lippuja tarvitse täytellä, vaan tiedot saadaan automaattisesti järjestelmistä. Hyvinvointivaikutukset on mahdollista saavuttaa myös tällaisen kannustavan mallimme mukaisesti. Mallissamme byrokratia vähenee.

Toimituksen poiminnat