Sirkku Hilden Parempaa arkea

Päijät-Hämeen sotella hyvät mahdollisuudet kehittyä

Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän (HYKY) perustamisesta on nyt hieman yli kaksi vuotta. Yhtymä perustettiin suurin odotuksin valtakunnallinen sote-uudistus horisontissa sekä talouden että toiminnallisen integraation osalta. Valtakunnallisesti eduskunnan perustuslakivaliokunta painotti ajallista ja asiallista vaiheistamista sekä budjettirahoituksen riiittävyyttä sotea uudistettaessa.

Molempien kohdalta voidaan todeta, että odotukset olivat epärealistiset. Tähän miinaan ajettiin nyt valtakunnan sote-uudistuksessa ja alueellisesti Päijät-Hämeessäkin jo vuonna 2017. Jälkikäteen voidaan todeta, että muutos tehtiin liian kiireellä ja rahoituksen ”juustohöylällä”. Kansainväliset esimerkit osoittavat, että näin suuret uudistukset vaativat aikaa ja rahaakin. Koskaan yhdistymisen hyötyjä ei tule odottaa heti, vaan maltilla. Erityisesti ICT – ja tukipalveluiden rakentaminen epäonnistui. Se näkyy nyt suoraan vuoden 2018 tuloksessa.

Itse päätoimialoilla tehtiin kuitenkin hyvää työtä ja rankkojakin uudistuksia. Henkilöstö on ollut erittäin kovilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yhtymässä olisi tehty tai tehtäisiin edelleen vain vääriä päätöksiä tai huonoa toimintaa, päinvastoin. Kiistämättä ongelmia on kuitenkin edelleen paljon.

Pitää muistaa, että vaikka sote – uudistus kaatui olemme edelleen Suomessa edelläkävijä. Palveluiden kehittämistä on Päijät-Hämeessä määrätietoisesti jatkettava ja tuottavuutta pystyttävä nostamaan. Kärsivällisyys on tässäkin tapauksessa hyve.

Tässä yhteydessä ei voi liikaa korostaa, miten pitkän ajan suuret muutokset vievät. Hyvinvointiyhtymälle on annettava nyt aikaa tehdä muutoksia. Linjaukset on tehty ja nyt on tehtävä myös tulevaisuuden panostuksia, jotka tuovat toiminnalliset hyödyt ja tuottavuuden pitkällä aikavälillä. Ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen on tehtävä alueellisia ratkaisuja, koska se on ainoa keino päästä todellisiin säästöihin pitkällä aikavälillä.

Kuntien ja yhtymän välistä yhteistyötä on edelleen kehitettävä ja erityisesti tiedottamista ja yhteydenpitoa parannettava. Vain sillä tavoin voidaan luottamuksen astetta nostaa ja päästä yhdessä siihen, että palvelut kehittyvät kuntalaisia palvelevalla tavalla. Toivomme malttia ja yhteistyöhenkeä, annetaan yhtymälle mahdollisuus, kun se kerran maakunnassa demokraattisella enemmistöllä haluttiin perustaa.

Valtakunnallisesti seuraavan hallituksen tulee palkita edelläkävijät ja tuottavat toimijat tulevissa rahoitusratkaisuissa eikä rankaista siitä, että fiksut kunnat myös panostavat palveluihin ja kehittämiseen. Näin juuri edesmennyt hallitus olisi tehnyt valtionosuuksien leikkurimallilla, jonka vaikutukset olisivat pahimmillaan olleet meillekin kymmeniä miljoonia euroja.

 

Sirkku Hildén
Hyvinvointikuntayhtymän valtuuston varapuheenjohtaja, Lahden kaupunginhallituksen jäsen (sd.)

Ville Skinnari
Hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen (sd.)

 

Kirjoitus julkaistiin Etelä-Suomen Sanomissa 23.3.3019

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat