Sirkku Hilden Parempaa arkea

Kestävän kehityksen verotukseen harkiten

Julkisuudessa on tarkoituksella haluttu antaa mielikuva, että SDP kannattaisi lihaveroa ja maitoveroa ym. Tämä ei pidä paikkansa. Sen sijaan SDP haluaa muuttaa verotusta siten, että se tukee kulutusta vähitellen kohti kestävää kehitystä. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on otettava kaikki keinot käyttöön ja jos ei riittävän rohkeasti mietitä uusia toimenpiteitä, ei myöskään mitään tapahdu. Kestävän kehityksen verotukseen siirtyminen on siis tehtävä harkiten ajan kanssa siten, että vaikutuksia seurataan tarkasti.

Kyseessä ei ole mikään yksittäiseen tuotteeseen kohdistettu vero, vaan kokonaisvaltaisesti tehdyn tarkastelun tuloksena syntyvä tuotteiden ja myös palveluiden vero, jonka tavoitteena on tukea ympäristölle kestävämpää kulutusta. Vähemmän päästöjä tuottava tuote ja palvelu pääsevät alemman alv-kannan piiriin. Muutoksella halutaan nimenomaan tukea suomalaista ruoantuotantoa. Myös muuta tuotantoa on entistä voimakkaammin ohjattava kohti ympäristöystävällistä tuottamista mm. EU:n tasolla.

Verotus on yksi voimakkaimmista keinoista ohjata kulutusta eikä tätä mahdollisuutta pidä jättää käyttämättä. 

Jo nytkin kulutusta ohjataan verotuksen keinoin ja näin sen tulee ollakin. Haitallisempaa kulutusta on verotettava korkeammin ja hyödyllistä vähemmän. Haitallisuuden ja hyödyllisyyden arvioinnissa on käytettävä tutkittua tietoa ja tarkkaa harkintaa vaikutuksista sekä ihmisten toimeentuloon, terveyteen että kansantalouteen. On kyse sitten ruoan, vaatteiden, autojen tai palveluiden kulutuksesta, on kaikki pidettävä mukana. Kenenkään elämistä ei pidä hankaloittaa henkisesti eikä taloudellisesti, vaan kaikilla on oltava mahdollisuus osallistua kestävän kehityksen edistämiseen.

Samalla tavalla olisi pystyttävä toteuttamaan ohjausta myös ruoan terveellisyyden osalta. Rasvainen prosessoitu ruoka ei saa olla vain köyhien ruokaa ja terveelliset, kotimaiset kasvikset niin kalliita, että kuluttajan pussin on oltava erittäin syvä.

Sirkku Hildén
Kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas (sd.)
Lahti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat