Sirkku Hilden Parempaa arkea

Terveyspalveluiden oltava jokaisen perusoikeus

Tänään 7.4. vietetään jälleen WHO:n terveyspäivää. Vuoden 2019 teemana on jokaisen oikeus terveydenhuoltoon. Maapallolla vain alle puolella ihmisistä on pääsy kunnolliseen terveydenhuoltoon ilman että se kaataisi henkilökohtaista taloutta ja arviolta 100 miljoonaa ihmistä joutuu vuosittain vararikkoon terveydenhuoltomaksujen takia.

 

Tähän nähden meillä on Suomessa asiat hyvin, muttei kuitenkaan niin hyvin etteikö asioita voisi tehdä paremmin. Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on yksi EU:n epätasa-arvoisimpia kun verrataan esimerkiksi lääkärikäyntien määrää tulotasoon eivätkä kaikki saa tarvitsemaansa hoitoa. Erityisen huonosti Suomen terveydenhuoltojärjestelmä kohtelee pienituloisia, sillä he ovat vaihtelevasti toimivan julkisen terveydenhuollon varassa toisin kuin työssä käyvät, joilla on työterveyshuolto. Työterveyshuolto toimii Suomessa hyvin ja yksityiseltä palvelua on saatavilla, mutta ongelmana ovat julkiset perusterveydenhuollon palvelut, joihin on vaikea saada lääkäreitä.

Hoidon tarve on usein pienituloisilla suurin, mutta he käyttävät terveydenhuollon palveluita vähiten ja saattavat jäädä täysin ilman tarvitsemaansa hoitoa. Palveluiden käyttämättömyys johtuu useista eri syistä, mm. hinta, palveluiden saatavuus, epäluottamus viranomaisiin sekä järjestelmän vaikeus ja ihmisen kykenemättömyys toimia järjestelmässä voivat olla palveluiden käytön esteitä.

Kun sote-uudistusta seuraavan hallituksen toimesta lähdetään kehittämään, on tavoitteena oltava tasa-arvoiset palvelut kaikille. On myös luotava ja ylläpidettävä kynnyksettömiä palveluita, joihin on helppo mennä, kuten vaikkapa terveyskioskit ovat olleet. Täysin maksuttomaksi emme terveydenhuoltoa lähiaikoina saa, mutta maksuja on tarkasteltava siten, etteivät ne tule terveyspalveluiden käytön esteeksi.

Myös uusia avauksia on tehtävä, jotka edistävät palveluihin pääsyä. Yhtenä keinona voisivat olla esimerkiksi ikääntyneiden neuvolat, jotka tarjoaisivat mahdollisuuden edistää omaa terveyttä helposti. Terveyspalveluihin pääsyn on oltava kaikille mahdollista.

 

Sirkku Hildén

Terveydenhoitaja (sd.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat